Blog from April, 2023

Finna ja CSC Tieteen tietotekniikan keskus tekivät vuonna 2021 pilotin Finna Tutkijasalista. Erityisesti arkistoaineistojen jatkokäyttöön suunnatun palvelun tavoitteena oli mahdollistaa tietosuojattujen metatietojen ja aineistojen monipuolinen hyödyntäminen. Tutkijasalin pilotti saatiin onnistuneesti valmiiksi, mutta rahoitushaasteiden vuoksi palvelun jatkokehitys siirtyi. 

CSC:n saama rahoitus mahdollistaa vain nykyisen Tutkijasalin ylläpidon pilotointiympäristössä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoaineistoille, eikä palvelun tuotantoon siirtymiseen, laajentamiseen tai jatkokehittämiseen tarvittavaa rahoitusta ole saatu. Tutkijasalia ei siis valitettavasti voida edistää ainakaan tämän vuoden aikana.

Tutkijasalin kehitysmahdollisuuksiin vaikuttaa myös vastavalmistunut tekijänoikeuslain uudistus, mikä ei nykyisellään mahdollista tekijänoikeuden alaisten aineistojen välittämistä esim. tutkijoille internetissä ilman tekijän lupaa.

Olemme viivästymisestä pahoillamme etenkin asiakasorganisaatioidemme vuoksi, sillä palvelun oli tarkoitus tarjota eri aineistoille ja esim. arkistojen tekemälle työlle entistä laajempi näkyvyys.

Palaamme Finna Tutkijasaliin ja sen kehitykseen saatuamme lisää tietoa tulevista rahoitussuunnitelmista.

Lisätiedot:
finna-posti (at) helsinki.fi

Vielä ehtii ilmoittautua Finnan seuraaviin tietoiskuihin! Tutustu tapahtumiin:

Tietoisku: Aineistojen avaaminen Formula-palvelulla Europeanassa
ke 19.4. klo 10–12
Lue lisää

Tietoisku: Korkeakoulu- ja erikoiskirjastojen e-aineistot Finnassa
ke 24.5. klo 10–11.30
Lue lisää

Tietoisku: Aineistopakettityökalu
ti 30.5. klo 10–12
Lue lisää

Kevätkauden tapaamisissa käydään läpi Finnan ajankohtaisia aiheita ja kehitysaskeleita. Arkistoille, museoille, korkeakoulu- ja erikoiskirjastoille sekä yleisille kirjastoille on varattu omat Finna-tapaamiset, mikä mahdollistaa keskittymisen kunkin sektorin keskeisiin kuulumisiin. Tervetuloa mukaan!

Arkistojen Finna-tapaaminen
to 4.5. klo 9.30–12

Lue lisää ja ilmoittaudu viimeistään 3.5. klo 12.

Museoiden Finna-tapaaminen
pe 5.5. klo 10–16
Lue lisää ja ilmoittaudu viimeistään 4.5. klo 12.

Korkeakoulu- ja erikoiskirjastojen Finna-tapaaminen 
ti 9.5. klo 9–12
Lue lisää ja ilmoittaudu viimeistään 8.5. klo 12.

Yleisten kirjastojen Finna-tapaaminen
ke 17.5. klo 13–15.30

Lue lisää ja ilmoittaudu viimeistään 16.5. klo 12.