Finnan käyttäjämäärät ja mukana olevien organisaatioiden määrä on kasvanut viime vuosina jopa ennustettuakin nopeammin. Eri Finna-sivustoilla vierailtiin viime vuonna huimat yli 50 miljoonaa kertaa. Suuret käyttäjämäärät edellyttävät ennen kaikkea vakaasti toimivaa palvelua.

Finnan kehitystyön painopiste on siirtynyt entistä vahvemmin ydinpalvelun turvaamiseen ja ns. pellin alla tehtävään kehitystyöhön. Tätä työtä tehdään paljon, ja yhdessä pienet kehitystyöt muodostavat merkittävän Finnan toiminnan takaavan tekijän.

Toiveita Finnan kehittämiseksi tulee ilahduttavan paljon. Kuuntelemmekin tarkkaan sekä asiakasorganisaatioiltamme että loppukäyttäjiltä tulevia pyyntöjä ja kehitysehdotuksia. Pyynnöistä priorisoimme erityisesti niitä, jotka auttavat meitä Finnan vision saavuttamisessa.

Tiedossa uusi aineistopakettityökalu ja yhä lisää käyttäjiä

Perusominaisuuksien ja käytettävyyttä parantavan työn ohella Finna tarjoaa myös paljon uutta. Tänä vuonna Finnassa kehitetään uudenlaista aineistopakettityökalua. Sen avulla Finnan asiakasorganisaatiot pystyvät kuratoimaan aineistoistaan entistä monikäyttöisempä kokonaisuuksia.

Julkaisemme myös Finnalle uuden poimintarajapinnan, joka mahdollistaa aineistojen helpomman poiminnan, eli entistä paremman jatkokäytön.

Helmet-kirjastojen uuden Finna-verkkokirjaston avaus tuo Finnalle merkittävän määrän uusia käyttäjiä. Kasvavaan käyttäjämäärään ja mahdollisiin riskeihin varaudutaan kehittämällä mm. kommenttien moderointia. Vuoteen 2023 mahtuu myös paljon uusien museoiden mukaantuloja ja tietolähteen vaihdoksia.

Erityishuomiota kiinnitämme myös mm. saavutettavien aineistojen ja musiikkiaineistojen löytymiseen. Aineistojen hakuun panostetaan myös kehittämällä tietuesivun käytettävyyttä. Myös pohjoissaameksi julkaistavat finna.fi ja hallintaliittymä ovat meille merkittäviä panostuksia.

Vaikuta Finnan visioon

Finnan työtä ohjaa vahvasti sille asetettu visio. Finnan nykyinen visiokausi päättyy vuoden 2024 lopussa, ja olemme aloittamassa seuraavan kauden suunnittelua. Osana vision päivitystä selvitämme asiakasorganisaatioidemme näkemyksiä kyselyllä. Lue lisää ja vaikuta.
 
Lisätietoa Finnan kehitystyöstä (PPt)