Blog from September, 2020

Muutos johtuu uuteen suojausprotokollaan siirtymisestä. Laitteita tai käyttöjärjestelmiä, joita muutos koskee, on käytössä Suomessa vähän. Siirtymä uuteen, aiempaa turvallisempaan TLS 1.2 -suojausprotokollaan on alkanut julkisilla verkkopalveluilla vuoden 2019 alussa.

Muutos on syytä huomioita silloin, jos esim. kirjastoilla on asiakaskäytössä vanhoja päätelaitteita. Finnan siirtymä uuteen suojausprotokollaan tapahtuu 13.10.2020, ja tiedotamme siitä käyttäjille etukäteen Finnan kanavissa. 

Yleisimmät käyttöjärjestelmät/selaimet, joilla Finna ei enää toimi TLS 1.2:een siirtymisen myötä:

  • Android 2.3.7  
  • Android 4.0.4
  • Android 4.1.1
  • Android 4.2.2
  • Android 4.3     
  • IE 7 / Vista       
  • IE 10 / Win Phone 8.0                                           
  • IE 8-10 / Win 7
  • Safari 6.0.4 / OS X 10.8.4
  • Safari 5.1.9 / OS X 10.6.8

Lisätietoa suojausprotokollan uuteen versioon siirtymisestä Traficomin tiedotteessa.


Voitte halutessanne hyödyntää ao. tiedotepohjaa ja sen kieliversioita asiasta tiedottamiseen:

Finna lakkaa toimimasta tietyillä vanhoilla päätelaitteilla ja selainversioilla_FI_SV_EN.docx

Finna.fi:n ja Finna-käyttöliittymien käyttäjätilit vanhenevat jatkossa 18 kuukauden jälkeen aiemman 12 kuukauden sijaan. Käyttäjätili vanhenee, jos tilille ei ole kirjauduttu 18 kuukauden aikana. Muutos koskee kaikkia Finna-käyttöliittymiä, eikä se edellytä asiakasorganisaatioiltamme omia toimenpiteitä.

Uusi 18 kuukauden varoaika vähentää tarvetta uusia käyttäjätilejä. Etenkin korkeakoulukirjastot ovat toivoneet käyttäjätilien vanhenemisajan pidentämistä, sillä esimerkiksi vaihto-oppilasvuodet saattavat aiheuttaa pitkiäkin katkoksia kirjastopalvelujen käyttöön.

Vanhenemisaika on rajattu 18 kuukauteen tietosuojasyistä. Vanhenemisajan pidentymisellä on vaikutusta myös aikaan, jonka jälkeen organisaatiot voivat ottaa vanhentuneita käyttäjätunnuksia uudelleen käyttöön. 

Käyttäjätilien vanhenemisesta ja omien tietojen päivittämisestä kannattaa muistuttaa asiakkaita

Asiakkaita on hyvä aika ajoin muistuttaa tilin vanhenemisesta sekä siitä, miten oman käyttäjätilin tiedot (esim. sähköpostiosoite) kannattaa pitää ajan tasalla. Näin automaattiviesti tilin mahdollisesta vanhenemisesta saavuttaa asiakkaan ajoissa. Muistuttamisesta on hyötyä etenkin, jos organisaatiollanne on paljon palvelua satunnaisesti käyttäviä asiakkaita. Omalle käyttäjätilille tulee siis kirjautua vähintään 18 kuukauden välein, jotta esim. omat suosikkilistat ja tuttu käyttäjätunnus pysyvät edelleen asiakkaan käytössä.

Muistattehan myös organisaatiota varten luotujen omien tilien (kuten testitilien) vanheneminen. Usea verkkokirjasto hyödyntää käyttäjätilejä esim. etusivun karuselleissa ja muissa suosikkilistoihin perustuvissa palveluissaan, joten kirjauduttehan aika ajoin muuten käyttämättömille tileille, jotta listat säilyvät tallessa.


Finnan asiakaswikiä parannetaan ja päivitetään kokonaisvaltaisesti syksyn 2020 aikana. Tavoitteenamme  on kehittää asiakaswikistä entistä selkeämpi tietopankki, josta on hyötyä niin uusille asiakkaillemme kuin konkareillekin. Syksyn kehitystyötä ohjaa mm. teiltä saamamme palaute.

Koska tietoa on kerääntynyt asiakaswikiin vuosien mittaan suuri määrä, siirrämme vanhimpia historiatietoja arkistoon. Jos huomaat, että tarvitsemasi tieto on arkistoitu, ota meihin yhteyttä. Voimme toimittaa kaivattuja materiaaleja esim. sähköpostitse.

Rakenne ja etusivu uudistuvat loka-marraskuussa

Suurimmat muutokset koskevat sivuston rakennetta. Tulevan rakenteen tavoitteena on auttaa teidät helpommin tarvitsemanne tiedon äärelle. Vanha, ulkomuistista tuttu paikka on yleensä käyttäjälle se helpoin, joten pyydämme kärsivällisyyttä asiakaswikin vanhaan rakenteeseen tottuneilta asiakkailtamme. Tuttu sivu saattaa löytyä Asiakaswikistä pian uudesta paikasta. Jos etsimäsi sivu ei yrityksistä huolimatta löydy, apua saat hakutyökalusta tai kysymällä suoraan Finnasta.

Näkyviä muutoksia rakenteeseen ja esim. etusivuun on tiedossa loka- ja marraskuun aikana. Siihen saakka asiakswiki palvelee tutulla tavalla – ja toivottavasti jatkossa entistä paremmin!

Kansalliskirjaston Kirjastoverkkopalvelut järjestää kyselyn asiakasorganisaatioilleen. Kyselyyn odotetaan vastauksia 9.10.2020 mennessä.

Kyselyyn pääset vastaamaan täällä.

Kansalliskirjaston Kirjastoverkkopalvelut tuottaa yhteisiä keskitettyjä palveluita yliopistokirjastoille, yleisille kirjastoille, ammattikorkeakoulukirjastoille ja erikoiskirjastoille, arkistoille, museoille sekä julkishallinnon organisaatioille. Kyselyssä pyydetään arvioimaan käyttämiäsi palveluita. Voit valita minkä palvelun tai palveluiden kysymyksiin vastaat; selvityksessä ovat mukana FinELib, Finna, Finto, Julkaisuarkistopalvelut, Kansallisbibliografia, Koha ja Melinda. Omaan vastausaikaasi vaikuttaa, kuinka monen palvelun kysymyksiin vastaat. Kysely on tietosuojattu eikä siinä kerätä henkilöiden yhteystietoja. Kyselyn toteuttaa Kansalliskirjaston toimeksiannosta WitMill Oy. 

Kyselyyn voi vastata useampi henkilö samasta organisaatiosta. Jokainen vastaus on meille tärkeä.

Lisätietoja kyselystä: Kristiina Hormia-Poutanen, Kansalliskirjasto, [email protected]

Lisätietoja kyselylomakkeesta: Heli Paavola, WitMill Oy, [email protected]

Kiitos arvokkaista näkemyksistäsi!

Kartoitimme toukokuussa toiveitanne liittyen Finna.fin palveluiden kehittämiseen. Yksi esiin noussut teema oli kiinnostus tarjota kuratoituja sisältöjä neljälle kohderyhmälle: peruskoululle ja lukiolle, harrastajille ja itseopiskelijoille, korkeakouluopetukselle sekä tutkimukselle. Finna Luokkahuone huomioi näistä jo peruskoululaiset ja lukiolaiset, mutta haluaisimme nyt pohtia kanssanne, miten huomioida kolme muuta kohderyhmää.  

Järjestämme aiheesta kaksi työpajaa. Paikkoja on rajallinen määrä, joten ilmoittaudu ajoissa. 
2.10.2020 Finna.fi - Kuratoidut sisällöt harrastajille ja itseopiskelijoille  
9.10.2020 Finna.fi - Kuratoidut sisällöt korkeakouluopiskelijoille ja tutkijoille  

Etätyöpaja 1: Finna.fi - Kuratoidut sisällöt harrastajille ja itseopiskelijoille 

Aika: 2.10.2020  9:00-15:00  
Paikka: Linkki etätyöpajaan lähetetään osallistujille tapahtumaa edeltävänä päivänä 
Kohderyhmä: Arkistot, museot ja muut kiinnostuneet. 
Työmuoto: Ryhmätyömuotoista ideointia ja asioiden pohtimista 
Ilmoittautuminen:  28.9. mennessä, paikkamäärä rajoitettu. Mikäli työpaja osoittautuu hyvin suosituksi, pyrimme huomioimaan, että edustajia pääsee mukaan eri tyyppisiltä sektoreilta.

Ilmoittautumislomake: https://www.lyyti.fi/reg/KuratoidutSisallot20201002

Työpajassa yhdessä pohdittavat teemat: 

  • Mitkä ovat kohderyhmien harrastajien ja itseopiskelijoiden tarpeet? Miten ne eroavat peruskoulun ja lukion tarpeista? 
  • Millaisia oheistaitoja harrastajille ja itseopiskelijoille on tarpeen opettaa KAM-aineistojen hyödyntämiseen liittyen? 
  • Millainen olisi ihanteellinen pohjamalli harrastajille/itseopiskelijoille suunnatulle kuratoidulle kokonaisuudelle? 

Työpajan ohjelmarunkoa tarkennetaan työpajan ohjelmasivulle lähiviikkoina.  Ohjelmasivu: https://www.kiwi.fi/x/sYAdCw

Etätyöpaja 2: Finna.fi - Kuratoidut sisällöt korkeakouluopiskelijoille ja tutkijoille 

Aika: 9.10.2020  9:00-15:00  
Paikka: Linkki etätyöpajaan lähetetään osallistujille tapahtumaa edeltävänä päivänä 
Kohderyhmä:  Arkistot, museot, korkeakoulukirjastot ja muut kiinnostuneet. 
Työmuoto: Ryhmätyömuotoista ideointia ja asioiden pohtimista 
Ilmoittautuminen:  5.10. mennessä, paikkamäärä rajoitettu. Mikäli työpaja osoittautuu hyvin suosituksi pyrimme huomioimaan, että edustajia pääsee mukaan eri tyyppisiltä sektoreilta.

Ilmoittautumislomake: https://www.lyyti.fi/reg/KuratoidutSisallot20201009

Työpajassa yhdessä pohdittavat teemat: 

  • Mitkä ovat korkeakouluopetuksen ja tutkijoiden tarpeet? Miten ne eroavat peruskoulun ja lukioiden tarpeista? 
  • Millaisia oheistaitoja korkeakouluopiskelijoille ja tutkijoille on tarpeen opettaa KAM-aineistojen hyödyntämiseen liittyen? 
  • Millainen olisi ihanteellinen pohjamalli harrastajille/ itseopiskelijoille suunnatulle kuratoidulle kokonaisuudelle? 

Työpajan ohjelmarunkoa tarkennetaan työpajan ohjelmasivulle  lähiviikkoina.  Ohjelmasivu: https://www.kiwi.fi/x/s4AdCw

Tervetuloa mukaan!