Blog from June, 2020

Tämä uutinen koskee niitä korkeakoulu- ja erikoiskirjastoja, jotka jo käyttävät tai ovat siirtymässä käyttämään Alma-järjestelmää Finna-asiakasliittymän kanssa.

Saimme PCI-CDI-siirtymän pilotin onnistuneesti valmiiksi Finna-Alma-ympäristössä, ja olemme tehneet siirtymän edellyttämät muutokset Finnaan.  Seuraavaksi  teemme Almaan liitetyn CDI:n käyttöönoton edellyttämät valmistelut kaikille Alma-järjestelmää käyttäville kirjastoille.  Niiden kirjastojen osalta, jotka ovat parhaillaan ottamassa Alma-järjestelmää käyttöön Finnan kanssa, teemme samat valmistelut osana käyttöönottoa. 

Aikaisemmista tiedoista poiketen voimme edelleen jatkaa vanhan hakurajapinnan käyttämistä Finnassa, joten uusia rajapintatietoja tai palomuuriavauksia ei tarvita. 

Tarvitsemme teiltä muutaman parametrin arvon, jotta voimme tehdä tarvittavat konfiguraatiomuutokset.  Siirtymä ei edellytä teiltä sen lisäksi muuta kuin käyttöönottotestauksen.  Finnan palvelupiste ottaa teihin yhteyttä lähipäivinä konfiguraatiotietoja ja aikataulusta sopimista varten. 

Alma-järjestelmää Finnan kanssa jo käyttävät kirjastot

Kuten aiemmin kerroimme, CDI on testattavissa ja otettavissa käyttöön.  Ex Libris korvaa kaikki vielä käytössä olevat PCI-instanssit CDI-instansseilla 26.7.2020.  Konfiguraatiomuutos on mieluiten tehtävä sitä ennen. Jos muutosta ei tehdä, indeksihaku toimii edelleen, mutta aineistojen aktivointipäivitykset eivät välity Finnaan.

Voitte halutessanne kokeilla CDI:n käyttöä testinäkymän kanssa ennen lopullista käyttöönottoa.  Finnan Palvelupiste opastaa teitä tarvittaessa myös tässä, ja tarvittaessa luo testinäkymän teille.

Kirjastot, jotka ovat parhaillaan ottamassa Alma-järjestelmää käyttöön Finnan kanssa

Jos ette ole ottamassa CDI:tä käyttöön heti Almaan siirtymisen myötä, varmistattehan CDI:n käyttöönoton aikataulun Ex Librikseltä.  Finnan palvelupiste kysyy teiltä Finnan tarvitsemat parametrit CDI:tä varten, ja hoitaa konfiguroinnin sekä käyttönoton yhdessä sovittuna aikana.

Lisätiedot:

Finnan palvelupiste
[email protected]

Hyvät Finnaan osallistuvat organisaatiot,

tämä on kutsu osallistua Kansalliskirjaston kirjastoverkkopalveluiden ohjausjärjestelmän (palveluiden ohjausryhmät ja muut palveluiden toimintaan vaikuttavat ryhmät) arviointikyselyyn. Finnan osalta tämä kattaa erityisesti Finnan konsortioryhmän toiminnan. Lisäksi palautetta voi antaa sektorikohtaisista tapaamisista ja temaattisista työpajoista.

Vastaathan kyselyyn 21.8. mennessä seuraavasta linkistä: https://fi.surveymonkey.com/r/kvpohjaus

Vastaaminen vie keskimäärin 7 min. Kysely huomioi tietosuojan eikä siinä kerätä yhteystietoja. Kyselyn toteuttaa Kansalliskirjaston toimeksiannosta WitMill Oy.

Kansalliskirjaston kirjastoverkkopalvelut tuottavat yliopistokirjastoille, yleisille kirjastoille, ammattikorkeakoulukirjastoille ja erikoiskirjastoille, arkistoille, museoille sekä julkishallinnon organisaatioille yhteisiä keskitettyjä palveluita. Palveluiden ohjausjärjestelmä on palveluiden asiakasohjauksen kanava, jonka kautta asiakasorganisaatiot osallistuvat palveluiden toiminnan linjaamiseen. Ohjausjärjestelmä uudistettiin vuosina 2010-2011 ja uudistuksen onnistumista päätettiin tällöin arvioida muutaman vuoden kuluttua uudistuksesta. Arviointi toteutettiin viimeksi syksyn 2014 ja kevään 2015 aikana.

Tänä vuonna arviointi halutaan ulottaa koskemaan FinELib, Finna ja Finto -palveluita sekä Tiedonhallinnan ohjausryhmää ja se kohdennetaan laajasti paitsi palveluiden ohjausryhmille, myös muille asiakas- ja sidosryhmille.


Lisätietoja ohjausjärjestelmän arvioinnista antaa: Kristiina Hormia-Poutanen, [email protected] 

Lisätietoja kyselystä antaa: Heli Paavola, WitMill Oy, [email protected]


Kiitos arvokkaista näkemyksistäsi!

Maria Virtanen
johtava palvelusuunnittelija
Kansalliskirjasto, Finna-palvelut 

PL 15 (Unioninkatu 36), 00014 Helsingin yliopisto
Puh. 050 4487568
[email protected]

Tällä hetkellä Finnan keskitetty indeksi on Primo Central Index (PCI), jonka Ex Libris korvaa uudella tuotteella nimeltään Central Discovery Index (CDI).  Muutos edellyttää kirjastoilta erilaisia toimenpiteitä sen mukaan, mikä kirjastojärjestelmä kullakin on käytössä.

Lue aiheesta lisää täällä. 

Kiitos asiakkaidemme, Finna.fi:stä on vuosien mittaan kehittynyt runsaasti kiinnostavaa sisältöä tarjoava aarreaitta. Tämä ei ole muuttumassa, mutta aiomme jatkossa palvella käyttäjiämme entistä kattavammin.  

Tässä tarvitsemme sinun apuasi. Jotta tulevat kehitysaskeleemme kulkevat varmasti oikeaan suuntaan, haluaisimme kuulla, millaisia palveluita ja ominaisuuksia toivot kaikkien organisaatioiden aineistot yhteen kokoavalta Finna.fi:ltä. Lisäksi olemme kiinnostuneita siitä, millaisena haluaisit nähdä Finna.fi:n roolin yhteiskunnassamme laajemmin. 

Toivomme, että ehdit käyttää n. 10 minuuttia aikaasi vastataksesi oheiseen kyselyyn. Kyselyn tuloksia hyödynnämme sekä suoraan että syksyllä 2020 järjestettävien asiakastyöpajojen suunnittelussa. 

Vuosi 2020 on monella tapaa oikea hetki tarkentaa Finna.fi:n tulevaa suuntaa. Otathan siihen osaa kertomalla näkemyksistäsi viimeistään 15.kesäkuuta: https://link.webropolsurveys.com/S/7F521F064532759C    

Huomaathan, että vastausaikaa on vain viikko. 

Keväällä 2020 toteutimme käytettävyystestauksen kansainvälisten e-aineistojen hausta korkeakoulukirjastojen Finna-käyttöliittymissä. Esittelemme käytettävyystestauksen tuloksia webinaarissa 17.6.2020 klo 10-11. Webinaari on avoin kaikille kiinnostuneille, vaikka asia koskee etenkin korkeakoulukirjastoja.

Ilmoittauduthan mukaan webinaariin 15.6. mennessä osoitteessa: https://www.lyyti.fi/reg/Finnan_artikkelihaun_kaytettavyystestauksen_tuloksia_9400.