Blog from February, 2020

Kansalliskirjasto järjestää keskiviikkona 11.3.2020 klo 13.30-15.00 Finnan webinaarin korkeakoulu- ja erikoiskirjastoille.
Webinaarin aiheina on Alma-Finna -integraatioihin liittyvät asiat, joita käsitellään sekä jo Alma-kirjastojärjestelmään siirtyneiden kirjastojen että kesän aikana siirtyvien kirjastojen näkökulmasta.
Ohjelmaan voi tutustua tarkemmin Finnan asiakaswikissä: Webinaari korkeakoulu- ja erikoiskirjastoille 11.3.2020.

Ilmoittautumiset 9.3. mennessähttps://www.lyyti.in/webinaari_20200311
Ilmoittautumisen yhteydessä voi esittää toiveita ja kertoa tarpeista liittyen tuleviin Alma-Finna -integraatioihin.

Tervetuloa mukaan webinaariin!

Finna.fi-hakupalvelun kävijämäärät kasvoivat jälleen ennätyslukemiin vuonna 2019, jolloin palvelussa vierailtiin yhteensä 2,5 miljoonaa kertaa. Museoviraston, Kansalliskirjaston ja Helsingin kaupunginmuseon aineistot olivat suosituimpia.

Lue aiheesta lisää STT:n verkkosivuilla:

Suomenkielinen tiedote

Ruotsinkielinen tiedote

Millaista viestintää tarvitaan, kun odottamaton häiriö tapahtuu ja verkkopalvelut eivät toimi? Mitä nykymaailman nopea some- ja mediamaailma vaativat viestinnältä? Tule mukaan Finnan viestintätyöpajaan kehittämään häiriöviestintää ja samalla kasvattamaan viestintäosaamistasi poikkeustilanteissa.

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan 17.3.2020 mennessä: Finnan viestintätyöpaja 24.3.2020

Ensimmäisenä Alma-kirjastojärjestelmän käyttöön ottaneiden viiden korkeakoulukirjaston integraatiot Finnaan on toteutettu suunnitelmien mukaisesti, ja Finna-käyttöliittymät ovat olleet toiminnassa vuoden 2019 lopusta lähtien. Finna-näkymää käyttävien kirjastojen kaikki integraatiot toteutuivat sovitussa aikataulussa. Primo-käyttöliittymään siirtyneiden kirjastojen aineistojen tuominen kansalliseen Finna.fi-hakupalveluun on osin vielä työn alla, ja edistämme asiaa yhdessä kyseisten kirjastojen kanssa.

Kokemuksia ensimmäisistä integraatioista hyödynnetään tulevissa siirtymissä

Kansalliskirjastolla ja Almaan siirtyneillä kirjastoilla on nyt käytännön kokemusta Ex Libriksen Alma-ympäristöön integroitumisesta. Keräsimme ensimmäisistä Alma-Finna -integraatioista palautetta, ja siirtymän koettiin onnistuneen pääosin hyvin. Erityisesti oltiin tyytyväisiä testausvaiheeseen. Hyödynnämme palautetta  seuraavien Alma-kirjastojärjestelmään siirtyvien kirjastojen integraatioissa. Päivitämme mm. ohjeistusta ja kehitämme palveluviestintää edelleen saadun palautteen pohjalta.

Palautteessa viitattiin palvelinten vikaan liittyviin ongelmiin tuotantoon siirtymisessä. Joulun aikaan kaikissa Finna-näkymissä ilmeni käyttökatkoja, jotka johtuivat viasta CSC:n palvelinten levyjärjestelmässä. Häiriöt eivät johtuneet Alma-integraatiosta.

Tervetuloa webinaariin

Keskiviikkona 11.3. klo 13.30-15 järjestämme webinaarin korkeakoulu- ja erikoiskirjastoille. Webinaarin aiheina on mm. seuraavana Alma-kirjastojärjestelmään siirtyvien kirjastojen integraatio ja jo siirtyneiden kokemukset.
Avaamme ilmoittautumisen webinaariin myöhemmin ja tiedotamme siitä erikseen. 


Voit tutustua olemassa olevaan integraatio-ohjeistukseen Finnan asiakaswikissä:

Kiitokset yhteistyöstä syksyn integraatioihin osallistuneille!

Lisätietoja ja palautetta voi lähettää palveluosoitteeseen [email protected]

Finnassa on mahdollista näyttää saman teoksen eri painokset ja kieliversiot käyttämällä ns. teosavaimia. Teosavaimia on kahta tyyppiä: UT (uniform title, yhtenäistetty nimeke) ja AT (Author+Title, Tekijä+Nimeke). Teosavaimia muodostetaan MARC-, QDC-, LIDO- ja FORWARD-tietueille. Tarkempia tietoja teosavainten muodostumisesta ja käyttöönotosta löytyy Finnan asiakaswikistä: https://www.kiwi.fi/x/4gNYC ja https://www.kiwi.fi/x/bQFHCQ.
Finnassa teosavain on mahdollista näyttää tietuesivun välilehdessä taikka tietuesivun katso myös -komponentin tilalla. 

Teosavain on tällä hetkellä kehitysvaiheessa, ja sitä ollaan ottamassa tesitikäyttöön Finna.fi:ssä. Toivommekin palautetta ja kehitysehdotuksia teosavaimeen liittyen jatkokehityksen kannalta. Palautetta voi lähettää osoitteeseen [email protected].