Blog from October, 2019

CSC siirtää Finna-palveluiden palomuurin maanantaina 18.11. klo 18-21 välisenä aikana. Siirron aikana Finna-palveluissa tulee olemaan lyhyitä katkoksia (arvio 1-3 minuuttia/per katkos).

Suosittelemme, että ilmoitatte katkoista etukäteen asiakkaillenne poikkeusviestillä, joka näkyy bannerina Finna-käyttöliittymänne yläosassa. Ohjeen poikkeusviestin lisäämiseen löydät asiakaswikistä.

Voit käyttää esimerkiksi seuraavaa tekstiä:

Finna-hakupalvelussa esiintyy lyhyitä katkoja huoltotoimien takia maanantaina 18.11.2019 klo 18-21 välisenä aikana. Pahoittelemme katkoista aiheutuvaa haittaa.

Det kommer att vara korta avbrott i söktjänsten Finna på grund av underhållsarbete under måndag 18 november 2019 mellan klockan 18 och 21. Vi beklagar de olägenheter som avbrotten kan medföra.

Due to maintenance, there will be brief breaks in the Finna search service between 6 and 9 pm on Monday 18 November 2019. We apologise for any inconvenience caused by these breaks.

Lisätietoja käyttökatkosta voit kysellä tarvittaessa palveluosoitteestamme finna-posti@helsinki.fi.


Elokuussa tiedotimme Finnan ja kirjastojärjestelmä Alman integraation sujuvasta etenemisestä ja Melindan ja Alman integraation selvityksen käynnistymisestä. Tässä uutisessa kerromme, miten integraatiotyö on Finnan osalta jatkunut elokuun jälkeen.

Kaikki ensimmäisessä aallossa Alma-kirjastojärjestelmään siirtyvät kirjastot pääsevät muodostamaan Finna-yhteyksiä

Syksyn aikana Finnan integrointi Almaan on edelleen edennyt hyvin. Integraatiopilotoinnin ansiosta kaikki ensimmäisen aallon kirjastot pääsevät jo tässä vaiheessa muodostamaan Finna-yhteyksiä oman kirjaston Alma-tuotantoympäristöihin kirjastokohtaisia testauksia varten. Tämän viestin lopusta löydät tekniset ohjeet Alma-Finna -integraatiosta.

Integraatiossa mukana olleiden pilottien (Satakunnan ammattikorkeakoulun kirjasto ja Åbo Akademin kirjasto) tulevat Alma-tuotantoympäristöt on onnistuneesti kytketty Finnaan. Olemme onnistuneesti testanneet SAMK-Alma -tuotantoympäristössä aineiston haravoinnin ja saatavuustietojen lisäksi myös asiakastoiminnallisuudet (mm. sähköpostikirjautuminen, varaaminen, yhteystietojen päivitys, verkkomaksaminen ja kirjastokortin automaattinen yhdistäminen Haka-kirjautumisessa). Testauksen ohella olemme tehneet tarvittavia ohjelmistomuutoksia, ja ominaisuuksien tarkempi testaus jatkuu.

Finna tukee myös kirjastoaineiston ja kansainvälisten e-aineistojen hakutuloksien sekoittamista (ns. blendaus), joka monipuolistaa e-aineistojen esittämistä käyttöliittymässä.

Käsittelemme Alma-Finna -integraatiota korkeakoulu- ja erikoiskirjastojen Finnan sektoritapaamisessa 14.11.2019 klo 9-12. Tervetuloa mukaan! Ilmoittautumaan pääset tästä linkistä: https://www.lyyti.in/Finnan_sektoritapaamiset_11_2019.

Tekniset ohjeet:

Lisätietoa: finna-posti@helsinki.fi

Kansalliskirjasto järjestää Finnassa mukana oleville organisaatioille sektorikohtaisia tapaamisia marraskuussa 2019. Tapaamisissa pääsee kuulemaan ja keskustelemaan Finnan ajankohtaisista asioista oman sektorin näkökulmasta.

Tapaamisiin on etäosallistumismahdollisuus lukuun ottamatta yleisten kirjastojen työpajaosuutta iltapäivällä 12.11. Alla tarkemmat tiedot tapaamisista:

 

Arkistojen tapaaminen pe 8.11. klo 10–12
Kansalliskirjasto, Fabianian kokoushuone (C222), 2. krs, Yliopistonkatu 1, Helsinki
Ohjelma Finnan asiakaswikissä: https://www.kiwi.fi/x/EgBIC
Viimeinen ilmoittautumispäivä ke 6.11.
Ilmoittautuminen: https://www.lyyti.in/Finnan_sektoritapaamiset_11_2019

Yleisten kirjastojen tapaaminen ti 12.11. klo 10–12, työpajaosuus klo 13–16 (ei etäyhteyttä)
Kansalliskirjasto, Fabianian auditorio (C221), 2. krs, Yliopistonkatu 1, Helsinki
Ohjelma Finnan asiakaswikissä: https://www.kiwi.fi/x/0AJIC
Viimeinen ilmoittautumispäivä pe 8.11.
Ilmoittautuminen: https://www.lyyti.in/Finnan_sektoritapaamiset_11_2019

Korkeakoulu- ja erikoiskirjastojen
tapaaminen to 14.11. klo 9–12
Kansalliskirjasto, Fabianian auditorio (C221), 2. krs, Yliopistonkatu 1, Helsinki
Ohjelma Finnan asiakaswikissä: https://www.kiwi.fi/x/wIMrC
Huom! Korkeakoulu- ja erikoiskirjastojen tapaaminen on yhden tunnin pidempi kuin yleensä (aloitus jo klo 9), jotta ehditään käsittelemään kirjastojärjestelmämuutokseen ja Finnaan liittyvät asiat. Ilmoittautumislomakkeessa on aiheeseen liittyen kysymys, johon toivomme kaikkien vastaavan.
Viimeinen ilmoittautumispäivä ti 12.11.
Ilmoittautuminen: https://www.lyyti.in/Finnan_sektoritapaamiset_11_2019

Museoiden Finna-foorumi ke 20.11. klo 10–16 (erillinen ilmoittautumislomake)
Kiasma, Mannerheiminaukio 2, Helsinki
Ohjelma Finnan asiakaswikissä: https://www.kiwi.fi/x/T4PoBw
Viimeinen ilmoittautumispäivä ti 12.11.
Ilmoittautuminen: https://www.lyyti.fi/reg/museoiden_finna-foorumi_marraskuu2019

 

Tervetuloa!

Kansalliskirjasto järjestää koulutuswebinaarin Finnan käyttöliittymistä löytyvän suosikkitoiminnon käytöstä 29.10.2019 klo 13-14. Suosikkitoiminnolla voi luoda monipuolisesti hyödynnettäviä aineistokokonaisuuksia. Koulutus on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita suosikkitoiminnon hyödyntämisestä esimerkiksi asiakaspalvelutyössä, oman organisaation pedagogisen työn tukena tai aineistojen jakamisessa ja esittämisessä.

Lue lisätietoa ja ilmoittaudu mukaan: Opi käyttämään Finnan suosikkitoimintoa -koulutuswebinaari 29.10.2019Finna.fi on suosittu valtakunnallinen hakupalvelu, joka on tuonut jo kuuden vuoden ajan yhteen osoitteeseen digitaalisia aarteita suomalaisilta arkistoilta, kirjastoilta ja museoilta. Nyt Kansalliskirjasto avaa Finna.fi-palvelussa Finna Luokkahuone -sivuston opettajien käyttöön.

Luokkahuoneesta peruskoulun ja lukion opettajat voivat valita opetussuunnitelmaan räätälöityjä aineistopaketteja muun muassa historian, yhteiskuntaopin, äidinkielen ja kirjallisuuden sekä kuvataiteen opetukseen.

Lue sivustosta lisää tiedotteesta STT:n sivuilta.

Finna Luokkahuone

Finna Klassrum