Blog from September, 2019

Olemme avanneet Finna.fi-palvelulle kanavan Youtubessa. Ensituimaan kanavalta löytyy kaksi ohjevideota: video kuva-aineistojen hausta sekä aineistojen lisensseistä.

Suunnitelmissa on julkaista ohjevideoita myös muista aiheista sekä muuta Finnan käyttäjille suunnattua sisältöä.

Tilaa Finna.fi:n kanava, ja seuraa videotuotantoamme! Voit vapaasti jakaa ja hyödyntää videoita omassa asiakasviestinnässä tai vaikkapa henkilökunnan perehdytyksessä.

Organisaatioille suunnattu videoviestintä jatkuu kuten ennenkin Kansalliskirjaston Youtube-kanavalla, josta voit katsoa esimerkiksi Finnan tilannekatsaukset Missä mennään -webinaareissa.

Muistathan myös muut Finna.fi:n somekanavat:

Finna Facebookissa

Finna Instagramissa

Finna Twitterissä

Finnan tulevaisuutta visioidaan Finnaan osallistuville organisaatioille tarkoitetussa työpajassa tiistaina 8.10. klo 12-16.

Visointityöpaja liittyy Finnan strategisten painopisteiden määrittämiseen vuoteen 2025. Lähtökohdaksi on muodostettu näkemys tulevaisuudesta seuraavien osa-alueiden osalta:

  • Kuluttajakäyttäytyminen
  • Oppimisen / opetuksen muutokset
  • Tiedeyhteisöjen / tieteen tekemisen muutos
  • Väestörakenteen monipuolistuminen
  • Teknologinen kehitys
  • Regulaatiomuutokset

Näiden pohjalta tarkastelemme Finnalle sopivaa roolia sekä painopisteitä. Kansalliskirjaston Finna- ja FinELib-palveluiden on visiotyöstöä on tänä vuonna tehty rinnakkain, Finnan konsortioryhmän ja FinELibin ohjausryhmän yhteistyöllä.

Toivomme, että Finnaan osallistuvista organisaatioista päästään osallistumaan 8.10. tilaisuudessa keskusteluun ja vaikuttamaan Finnan strategisten painopisteiden valintaan.

Tilaisuus järjestetään Kansalliskirjaston tiloissa Helsingissä (Yliopistonkatu 1). Päivän ohjelma: Finnan visiointityöpaja 8.10.2019.
Ilmoittaudu visiointityöpajaa 3.10. mennessähttps://www.lyyti.in/Finnan_visiointityopaja_3173.

Keväällä 2019 tehtiin kaksi erillistä käyttäjätutkimusta Finnaa koskien. Finnan käyttäjäkyselyn 2019 avovastauksien analyysissä perehdyimme tällä kertaa erityisesti sähköisten aineistojen löytämiseen ja käyttämiseen korkeakoululukirjastoissa. Vastauksia saatiin tutkijoilta, opettajilta ja opiskelijoilta koskien 43 eri korkeakoulukirjaston näkymää. Eficode Oy:ltä tilattiin Finna ja e-aineistot käyttäjätutkimus, jossa yhteistyökirjastoina olivat Oulun yliopiston kirjasto ja Metropolian kirjasto. Tutkimuksessa tarkasteltiin erityisesti, miten opettavat tutkijat ja opiskelijat hakevat ja käyttävät e-aineistoja sekä Finnan korkeakoulukohtaisia käyttöliittymiä. Näiden kahden käyttäjätutkimuksen lisäksi olemme teettäneet keskitetyn indeksin PCI:n käytöstä kertovan analyysin: Korkeakoulukirjastojen hakujen käyttö 2018.

Molemmista käyttäjätutkimuksista tehtyihin raportteihin ja analyysin tuloksiin voit nyt tutustua tarkemmin Finnan asiakaswikissä. Lisäksi esittelemme käyttäjätutkimusten keskeisimpiä tuloksia lyhyesti seuraavassa Missä mennään -webinaarissa 20.9.2019. Kirjastoverkkopäivillä (23. – 24.10.2019) käyttäjätutkimuksista nousseita teemoja työstetään työpajassa otsikolla ” E-julkaisut sujuvammin kirjastojen asiakkaille - kohti yhteisiä ratkaisuja”. Työpaja on suunnattu sekä yleisille kirjastoille että korkeakoulukirjastoille. Ilmoittautuminen Kirjastoverkkopäiville avataan myöhemmin.

Kansalliskirjasto järjestää Finna Luokkahuoneen julkistuswebinaarin tiistaina 1.10.2019 klo 10-11.30.

Finna Luokkahuone on Finna.fi:n uusi sisältökokonaisuus, joka tuo Finna.fi:n aineistoja ja niihin liittyviä uusia oppimateriaaleja opettajien ja koulujen käyttöön.
Osallistu webinaariin ja kuule ensimmäisten joukossa Finna Luokkahuoneesta, sen mahdollisuuksista organisaation markkinoinnissa ja pedagogisen työn tukena, sekä uusista toiminnallisuuksista ja jatkosuunnitelmista.

Webinaari on tarkoitettu erityisesti Finna-organisaatioissa kouluyhteistyötä tekeville, näkymien sisällöistä vastaaville ja muille aiheesta kiinnostuneille.

Katso lisätietoa ja ilmoittaudu mukaan!