Blog from August, 2017

Opetus- ja kulttuuriministeriö on monipuolisella ohjelmalla mukana valtioneuvoston avointen ovien päivässä 26. elokuuta Säätytalolla klo 10–14. Tapahtuma on osa Suomi 100 -juhlavuoden Yhdessä-viikonloppua, jolla juhlistetaan suomalaista avointa yhteiskuntaa, hyvää hallintoa ja sananvapautta.

OKM:n pisteellä voi runsaan ohjelman lisäksi keskustella ministeriöläisten kanssa ministeriön toiminnasta ja ajankohtaisista aiheista niin tieteen, kulttuurin kuin koulutuksen saralta. Osastolla tavattavissa myös kansliapäällikkö Anita Lehikoinen.

Herätä historia eloon Finna Streetin avulla

Miltä tässä paikassa näytti 50 tai vaikkapa 100 vuotta sitten? Kurkista menneisyyteen Finna Street -palvelun avulla! Palvelu etsii mobiililaitteesi antaman sijainnin perusteella kuvia Finnasta, jossa on yli miljoona suomalaisten museoiden, kirjastojen ja arkistojen valokuvaa. Finnaa ylläpitää Kansalliskirjasto ja se on osa opetus- ja kulttuuriministeriön Kansallinen digitaalinen kirjasto -hanketta.

Tutustu palveluun etukäteen verkossa finna.fi ja tule OKM:n osastolle kuulemaan lisää!

 

Tutustu koko ohjelmaan: http://minedu.fi/artikkeli/-/asset_publisher/mm-mitalisti-toni-piispanen-valahdyksia-tutoropen-arjesta-ja-finna-fi-n-historialliset-kuvat-okm-n-osastolla-saatytalolla-26-8-

Finna Street löytää historiallisia kuvia sieltä missä olet.

Ympäristömme on jatkuvassa muutoksessa. Miltä tutuissa paikoissa näytti vuosia sitten? Nyt jokaisella on mahdollisuus kurkistaa vaikkapa lapsuutensa maisemiin ja päästä aikamatkalle historiallisiin tapahtumiin Finna Streetin avulla. Finna Street -haku toimii älypuhelimen tai tabletin antaman sijaintitiedon perusteella ja näyttää historiallisia kuvia sieltä missä käyttäjä parhaillaan seisoo.

Finna Street on osa Kansalliskirjaston ylläpitämää Finna.fi-verkkopalvelua, josta löytyy yli miljoona kuvaa suomalaisten arkistojen, kirjastojen ja museoiden kokoelmista.

“Finna Street houkuttelee tutkimaan yhteistä kuvallista kulttuuriperintöämme uudella tavalla. Finnan ja Finna Streetin avulla löytyvät valokuvat tuovat mielenkiintoisia näkökulmia suomalaisten paikkojen historiaan. Toivomme esimerkiksi koulujen, historian harrastajien sekä kotiseutu- ja kaupunginosa-aktiivien lähtevän mukaan aikamatkalle Finna Streetin avulla” toteaa Finnan kehittämispäällikkö Erkki Tolonen.

Finna Streetin käyttö on helppoa. Mene osoitteeseen Finna.fi, paikanna itsesi klikkaamalla Finna Streetin hakua ja tutustu palvelusta löytyviin kuviin. Parhaiten haku toimii ulkotiloissa mobiililaitteella.

Finna Street toimii parhaiten kaupungeissa. Hakutulokset ovat riippuvaisia kuvien paikkatiedoista. Jos Finna Street haku ei anna tuloksia sijaintisi perusteella, kokeile hakea paikkakunnan nimellä.

Finna Street mukana yhteisöllisessä Suomi 100 –valokuvakampanjassa

Syksyn ajan Finna Street on mukana yhteisöllisessä Aikamatkaajat-valokuvakampanjassa. Suomi 100 –ohjelmaan kuuluva kampanja kutsuu suomalaiset valokuvaamaan yhteistä ympäristöään. Kampanjan toteuttavat yhteistyössä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Finna sekä Suomen valokuvataiteen museo. Kampanja jatkuu itsenäisyyden juhlavuoden loppuun asti, jonka aikana kampanjaan lähetetyt kuvaparit kootaan kuntakohtaisiksi valokuvaesityksiksi, joita voidaan esittää tämän vuoden ajan julkisissa tiloissa. Tutustu ja osallistu aikamatkaan osoittessa www.aikamatkaajat.fi.

Kansalliskirjaston ylläpitämä ja kehittämä Finna.fi on arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteinen verkkopalvelu, joka tarjoaa yhdellä kertaa pääsyn yli 13 miljoonaan valokuvaan, esineeseen, kirjaan, taideteokseen ja muuhun aineistoon. Kaikkiaan mukana on jo yli kaksi sataa arkistoa, kirjastoa ja museota. Finna perustuu avoimeen lähdekoodiin ja sen aineistot ovat hyödynnettävissä myös avoimen rajapinnan kautta. Palvelu on osa opetus- ja kulttuuriministeriön Kansallinen digitaalinen kirjasto –hanketta