Blog from May, 2017

Yhteisöllinen Aikamatkaajat-kampanja kutsuu suomalaiset valokuvaamaan yhteistä ympäristöämme. Kansalliskirjaston ylläpitämä Finna.fi-palvelu on mukana kampanjassa.

Tänään alkava Aikamatkaajat-kampanja haastaa kaikki tutkimaan omaa lähiympäristöään ja osallistumaan yhteisöllisen valokuvanäyttelyn rakentamiseen kuvaamalla “ennen ja nyt” -kuvapareja Suomen kartalle. Mikä kaikki ympäristössämme on muuttunut? Millaiset valinnat ovat muuttaneet Suomea?

“Haluamme tarjota ihmisille mahdollisuuden osallistua satavuotisen Suomen muutoksen tutkimiseen valokuvaamalla. On ollut jännittävää tutkia esimerkiksi kuvia vanhoista elokuvateattereista tai huomata, että Turussakin on aikoinaan ollut raitiovaunuja”, kertoo Tommi Tossavainen Kansallisesta audiovisuaalisesta instituutista.

Kirjastoissa, museoissa, arkistoissa ja muissa kulttuurilaitoksissa on digitoitu vuosien ajan suomalaista kulttuurihistoriaa. Kansalliskirjaston ylläpitämä Finna.fi-palvelu kokoaa museoiden, kirjastojen ja arkistojen avoimet aarteet yhteen paikkaan. Nyt jokaisella on mahdollisuus kurkistaa lapsuutensa maisemiin ja päästä aikamatkalle historiallisiin tapahtumiin. Uudella Finna Street -hakuominaisuudella voi löytää kuvia myös oman sijaintitiedon perusteella.

“Aikamatkaajat-kampanja houkuttelee käyttämään yhteistä kuvallista kulttuuriperintöämme uudella tavalla. Finnan ja Finna Streetin avulla löytyvät valokuvat tuovat varmasti mielenkiintoisia näkökulmia suomalaisten paikkojen historiaan ja uskon, että historialliset kuvat saavat lisää käyttäjiä kampanjan aikana. Toivomme että esimerkiksi koulut, historian harrastajat sekä kotiseutu- ja kaupunginosa-aktiivit lähtevät mukaan aikamatkalle”, kertoo Finnan kehittämispäällikkö Erkki Tolonen.

Kampanjan toteuttavat yhteistyössä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Finna sekä Suomen valokuvataiteen museo. Kampanja jatkuu itsenäisyyden juhlavuoden loppuun asti, jonka aikana kampanjaan lähetetyt kuvaparit kootaan kuntakohtaisiksi valokuvaesityksiksi, joita voidaan esittää tämän vuoden ajan julkisissa tiloissa.

”Valokuva on havainnollistava väline, joka innostaa tutkimaan tuttujen paikkojen muutosta. Nuoremmille vanha kuva antaa uutta tietoa historiasta, kun taas varttuneemmissa vanha kuva voi herättää kaikkein elävimmät muistot. Suomen satavuotispäiväksi Aikamatkaajien kuvista kootaan myös näyttely Suomen valokuvataiteen museon Prosessi-tilaan”, Lauri Alaviitala Suomen valokuvataiteen museosta kertoo.

Aikamatkaajat-kampanja verkossa

aikamatkaajat.fi
facebook.com/aikamatkaajat
instagram.com/aikamatkaajat
#aikamatkaajat

Lisätietoa ja yhteydenotot

Tommi Tossavainen, suunnittelija
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
[email protected]
045 310 1412
kavi.fi

Suvi Kukkonen, tiedottaja
Kansalliskirjaston kirjastoverkkopalvelut, Finna
[email protected]
050 311 6191
finna.fi

Lauri Alaviitala, viestintäasiantuntija
Suomen valokuvataiteen museo
[email protected]
050 526 8336
www.valokuvataiteenmuseo.fi

Finnan seuraavat sektoritapaamiset järjestetään toukokuussa 17.5.–19.5.2017.

 

Sektorikohtaiset ajat ovat:

Museot ke 17.5.2017 klo 10-12, ohjelma: https://www.kiwi.fi/x/xASsB  

Korkeakoulukirjastot to 18.5.2017 klo 10-12, ohjelma: https://www.kiwi.fi/x/xgSsB  

Arkistot pe 19.5.2017 klo 10-12, ohjelma: https://www.kiwi.fi/x/ywSsB  

 

Paikka: Kansalliskirjaston tilat Leipätehtaalla (Kaikukatu 4, 5. krs, kokoushuone Kaneli). Etäyhteysohjeet lähetetään ilmoittautumisten päätyttyä.

 

Kaikkien tapaamisiin osallistuvien tulee ilmoittautua e-lomakkeella, jotta tiedämme paljonko osallistujia on tulossa niin paikan päälle kuin etäyhteydelläkin: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/79662/lomake.html
Viimeinen ilmoittautumispäivä on aina kaksi päivää ennen kyseistä tapaamista.

 

Tuttuun tapaan toivoisimme teiltä etukäteen kommentteja ja/tai lisäysehdotuksia tapaamisten sisältöihin.

Kunkin tapaamisen verkkosivuilla (linkit yllä) on alustava ehdotus tapaamisen sisällöstä, johon voitte esittää oman kommenttinne ja/tai lisäysehdotuksenne kirjoittamalla sivun alareunassa näkyvään kommenttikenttään. Kommentointi on avoin kaikille, eikä vaadi kirjautumista.

 

Huom! Yleisten kirjastojen sektoritapaamisen korvaa perjantaina 5.5.2017 järjestettävä Finna-asiantuntijapäivä Turussa. Lisätietoja: https://www.kiwi.fi/x/cIGQB  Tilaisuuteen ilmoittautuminen on päättynyt.

Helmet-kirjastojen aineisto julkaistiin arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteisessä Finna.fi-palvelussa

Yleisten kirjastojen liittyminen Finna-hakupalveluun on edennyt ripeästi. Finnan kautta löytyvät tällä hetkellä yhteensä yli sadan yleisen kirjaston aineistot, mikä kattaa yli kolmanneksen kaikista Suomen yleisistä kirjastoista. Lisää yleisiä kirjastoja on liittymässä Finnaan kuluvan vuoden aikana.

Nyt mukaan ovat liittyneet myös Helmet-kirjastot eli Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginkirjastot, jotka toivat Finnaan mm. yli 9000 e-kirjaa. Helmetin aineistot ovat nyt löydettävissä Finna.fi:stä ja Helmet-asiakkaat voivat myös varata niitä Finnan kautta.

Finnan vastaanotto yleisissä kirjastoissa on ollut positiivinen. Vuoden 2016 käyttäjäkyselyyn vastanneista yleisten kirjastojen asiakkaista valtaosa, eli 92 % piti Finnaa hyödyllisenä ja 81 % helppokäyttöisenä.

Finna.fi on arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteinen verkkopalvelu, joka tarjoaa yhdellä kertaa pääsyn yli 13 miljoonaan valokuvaan, esineeseen, kirjaan, taideteokseen ja muuhun aineistoon.

Finnassa pääset myös selaamaan, katsomaan ja kuuntelemaan verkossa saatavilla olevia aineistoja kuten artikkeleita, kuvia ja äänitallenteita. Finnasta löydät yhdellä haulla kaikille avoimet aineistot, jotka mukana olevat yli 200 organisaatiota tarjoavat. Organisaatiot voivat tehdä myös omia Finna-näkymiä. Finna-palveluun pohjautuvia verkkokirjastoja onkin käytössä kaikissa yliopisto- ja ammattikorkeakoulukirjastoissa. Uusimman oman Finna-verkkokirjaston on julkaissut Sotkamon kirjasto: https://sotkamo.finna.fi/.

Finnaa kehittää ja sitä ylläpitää Kansalliskirjasto. Palvelu on osa opetus- ja kulttuuriministeriön Kansallinen digitaalinen kirjasto -hanketta.

Lue lisää: goo.gl/JIw5sA